tisdag 27 mars 2012

Digital Rights Management


Introduktion

DRM-teknik försök att kontrollera användningen av digitala medier genom att förhindra åtkomst, kopiering eller konvertering till andra format av slutanvändarna. Långt innan ankomsten av digitala eller ens elektroniska medier, innehavare av upphovsrätt, producenter innehåll, eller andra ekonomiskt eller konstnärligt Berörda parter hade företag och juridiska invändningar mot kopiering teknik. Exempel: Spelaren piano rullar i början av 20-talet, ljudband inspelning och video inspelning på band (t.ex. "Betamax case" i USA). Kopiera teknik vilket exemplifierar en störande teknik.

Tillkomsten av digitala medier och analoga / digitala teknik för omvandling, särskilt de som är användbar på mass- marknaden Allmänna ändamål persondatorer, har kraftigt ökat oron hos copyright-beroende individer och organisationer, särskilt inom musik-och film industrin, eftersom dessa individer och organisationer är helt eller delvis beroende av intäkterna från sådana arbeten. Även analoga media förlorar oundvikligen kvalitet med varje kopia generation, och i vissa fall även vid normal användning, kan digitala mediefiler kopieras ett obegränsat antal gånger utan försämring av kvaliteten på efterföljande kopior. Tillkomsten av persondatorer som hushållsapparater har gjort det bekvämt för konsumenterna att omvandla media (som kan eller inte kan vara upphovsrättsskyddat) ursprungligen i en fysisk / analog form eller en sändning form till en universell, digital form (denna process kallas rippning) för placering-eller tidsförskjutning. Detta i kombination med Internet och populära filer delningsverktyg har gjort otillåten spridning av exemplar av upphovsrättsskyddade digitala medier (så kallade digitala piratkopiering) mycket enklare.

Även tekniska kontroller på reproduktion och användning av programvara har periodvis använts sedan 1970-talet har begreppet "DRM" kommer att i första hand: användning av dessa åtgärder för att kontrollera konstnärligt eller litterärt innehåll. [behövd stämning] DRM-teknik har aktiverat förlag att upprätthålla tillgång politik som inte bara inte tillåta intrång i upphovsrätten, men också förhindrar laglig rättvis användning av upphovsrättsskyddade verk, eller till och med genomföra användning begränsningar icke upphovsrättsskyddat verk som de distribuerar, exempel är placeringen av DRM på vissa offentliga domänen eller open-licensierade e-böcker, eller DRM som ingått i konsumentpriserna elektroniska apparater som time-shift (och gäller DRM till) både upphovsrättsskyddade och icke-upphovsrättsskyddat material.

DRM oftast används av underhållningsindustrin (t.ex. film och inspelning). Många online musikaffärer, såsom Apples iTunes Store, liksom många e-bokförlag, har ålagts DRM på sina kunder. Under de senaste åren har ett antal TV-producenter åläggs DRM mandat för hemelektronik, för att kontrollera åtkomsten till fritt sändning innehållet i sina shower i samband med popularitet tid att flytta digitala system videobandspelare som TiVo.

Technologies

DRM och film



Ett tidigt exempel på ett DRM-system var Content Scrambling System (CSS) som används av DVD Forum om film DVD sedan ca. 1996. CSS används en enkel krypteringsalgoritm och krävde hårdvarutillverkare att skriva licensavtal som begränsade införandet av funktioner, t.ex. digitala utgångar som kan användas för att extrahera högkvalitativa digitala kopior av filmen, i sina spelare. Således var det enda konsumenten hårdvaran kan avkoda DVD-filmer kontrolleras, om än indirekt, av DVD Forum, begränsa användningen av DVD-media på andra system till utsläpp av DeCSS av Jon Lech Johansen 1999, vilket möjliggjorde en CSS-krypterad dvd att spela korrekt på en dator med Linux, för vilken alliansen inte hade ordnat en licensierad version av CSS spelprogram.

Microsoft Windows Vista innehåller ett DRM-system som kallas Protected Media Path, som innehåller Protected Video Path (PVP). PVP försöker stoppa DRM-skyddade innehållet från att spela när osignerad mjukvara körs för att förhindra den osignerade program från att komma åt innehållet. Dessutom kan PVP kryptera information under överföringen till bildskärmen eller grafikkortet, vilket gör det svårare att göra obehöriga inspelningar.

Advanced Access Content System (AACS) är ett DRM-system för HD DVD och Blu-ray-skivor som utvecklats av AACS Licensing Administrator, LLC (AACS LA), ett konsortium som inkluderar Disney, Intel, Microsoft, Matsushita (Panasonic), Warner Brothers, IBM, Toshiba och Sony. I december 2006 en process viktig publicerades på Internet av hackare, så obegränsad tillgång till AACS fritt HD DVD-innehåll. Efter spruckna nycklarna återkallas, har ytterligare spruckna knapparna släpps.
<

DRM-och TV- / p>
CableCARD standard används av leverantörer kabel-TV i USA att begränsa innehållet till tjänster som kunden har tecknat.


Sändningen flaggan Konceptet har utvecklats av Fox Broadcasting 2001 och stöddes av MPAA och FCC. Ett avgörande i maj 2005 av en amerikansk appellationsdomstol slog fast att FCC saknade rätt att införa det på TV-industrin i USA. Det krävdes att alla HDTV lyder en ström specifikation avgöra huruvida en ström kan registreras. Detta skulle kunna hindra fall av fair use, såsom tid växling. Det uppnådde större framgång någon annanstans när det antogs av Digital Video Broadcasting Project (DVB), ett konsortium av cirka 250 programföretag, tillverkare, nätoperatörer, mjukvaruutvecklare och tillsynsmyndigheter från cirka 35 länder som deltar i ett försök att utveckla nya digitala TV-standarder .

En uppdaterad variant av sändningen flaggan har utvecklats i Content Protection och Kopiera Management (DVB-CPCM). Den utvecklades i privat, och den tekniska specifikationen lämnades till europeiska regeringar i mars 2007. Som med mycket DRM är CPCM system avsett att kontrollera användning av upphovsrättsskyddat material genom slutanvändaren, under ledning av upphovsrättsinnehavaren. Enligt Ren Bucholz Europeiska fiskerifonden, som betalade för att vara medlem i konsortiet, "Du kommer inte ens vet i förväg om och hur du kommer att kunna spela in och använda sig av särskilda program eller enheter". DVB stöder systemet som det harmoniserar upphovsrättsinnehavarna har kontroll över olika tekniker och så gör det enklare för slutanvändare. Det CPCM systemet förväntas läggas fram för European Telecommunications Standards Institute under 2008. <

DRM och musik br />
Ljud-CD

Skivor med Digital Rights Management system är inte med fog-standarden CD-skivor) men är ganska CD-ROM media. Därför saknar alla CD-logotypen finns på skivor som följer standarden (kallas Red Book). Därför har dessa CD-skivor inte kan spelas upp på alla CD-spelare. Många konsumenter kan inte heller längre att spela köpta CD-skivor på sina datorer. Datorer som kör Microsoft Windows skulle ibland krascha vid försök att spela CD-skivor.

Under 2002 Bertelsmann (bestående BMG, Arista, och RCA) var den första företaget att använda DRM på CD-skivor. [behövd stämning] Under 2005 introducerade Sony BMG nytt DRM-teknik som installeras DRM-programvara på användarnas datorer utan att tydligt meddela användaren eller kräver bekräftelse. Bland annat ingår den installerade programvaran ett rootkit, som skapade en allvarlig säkerhetsproblem andra kunde utnyttja. När den typ av DRM inblandade offentliggjordes långt senare, minimeras Sony inledningsvis betydelsen av de sårbarheter dess programvara hade skapat, men så småningom tvungen att påminna miljontals CD-skivor och släppt ett flertal försök att korrigera smyg medföljande programvaran till minst bort av rootkit. Flera grupptalan stämningar lämnades in, vilket i slutändan löstes genom avtal för att ge drabbade konsumenterna en kontant utbetalning eller nedladdningar album fri DRM.

Sonys DRM-program hade faktiskt bara en begränsad förmåga att förhindra kopiering, eftersom det påverkas endast uppspelning på Windows-datorer, inte på annan utrustning. Även på Windows-plattformen, användare regelbundet passerat restriktionerna. Och medan Sony DRM-tekniken skapat grundläggande sårbarheter i kundernas datorer, kan delar av det trivialt kringgås genom att hålla ner "shift"-tangenten medan du sätter i CD: n eller genom att inaktivera autorun-funktionen. Dessutom kan ljudspår enkelt spelas och åter registreras, vilket helt förbi hela DRM (detta kallas den analoga hålet). Sonys två första försök att släppa en patch som skulle ta bort DRM-programvaran från användarnas datorer misslyckades.

I januari 2007 slutade EMI publicerar audio CD-skivor med DRM, som anger att "kostnaderna för DRM inte mäta sig med resultaten." Efter EMI var Sony BMG det sista förlaget att avskaffa DRM helt, och ljud-CD som innehåller DRM inte längre ut av de fyra skivbolagen.

Internet music

Många online musikaffärer använder DRM för att begränsa användningen av musik köpt och laddat ned på nätet. Det finns många alternativ för konsumenter som vill köpa digital musik via Internet:

iTunes Store, som drivs av Apple Inc., tillåter användare att köper ett spår på nätet för $ 0,99 USA. Spåren köpte använda Apples FairPlay DRM-system. Apple lanserade senare iTunes Plus, som erbjöd högre kvalitet DRM-fria spår till ett högre pris. Den 17 oktober, 2007, iTunes Plus blev tillgängliga vid den vanliga $ 0,99 pris, ersätta de icke-Plus spår. Den 6 januari, 2009 Apple meddelade på sin Macworld Expo keynote som iTunes musik skulle vara tillgänglig helt DRM fria i slutet av månaden. Videos säljs och hyrs ut via iTunes, samt mobil programvara som säljs via iTunes App Store för iPhone och iPod touch, fortsätta att använda Apples FairPlay DRM för att förhindra piratkopiering.


Napster Music Store, som erbjuder ett abonnemang strategi för DRM tillsammans permanenta inköp. Användare av prenumerationstjänsten kan ladda ner och strömma obegränsat med musik kodas om till Windows Media Audio (WMA) medan prenumererar på tjänsten. Men när teckningstiden förfaller, alla de nedladdade musiken ospelbar tills användaren förnyar sin prenumeration. Napster tar också användare som vill använda musiken på sin bärbara enhet en extra $ 5 per månad. Dessutom ger Napster användarna möjlighet att betala en extra $ 0,99 per spår för att bränna den till CD eller till låten att aldrig upphöra. Musik köpt via Napster kan spelas på spelare som bär Microsoft PlaysForSure-logotypen (som framför allt inte inkluderar iPod eller ens Microsofts eget Zune). I juni 2009 Napster ger DRM fria MP3-musik, som kan spelas på iPhone och iPod.

Wal-Mart Music Downloads, en annan musik på nätet nedladdning butik, avgifter $ 0,94 per spår för alla icke-försäljning nedladdningar. Alla Wal-Mart, Music Downloads kan spelas på alla Windows PlaysForSure märkt produkt. Musiken spelar på SanDisk Sansa mp3-spelare, till exempel, men måste kopieras till spelarens interna minne. Det kan inte spelas upp via spelarens microSD kortplats, vilket är ett problem att många användare av mp3-spelare upplevelsen.

Sony drivs en online musik ladda ned tjänst som kallas "Anslut" som används Sonys egenutvecklade OpenMG DRM-teknik. Musik som laddats ner från denna store (vanligen via Sonys SonicStage-programmet) var bara spelas på datorer som kör Windows och Sony hårdvara (inklusive PSP och vissa Sony Ericsson-telefoner).


Kazaa är ett av ett fåtal tjänster som erbjuder ett abonnemang prissättning modell. Men nedladdning av musik från Kazaa webbplatsen är DRM-skyddade, och kan bara spelas på datorer eller bärbara enheter som kör Windows Media Player, och endast så länge som kunden är prenumererar på Kazaa.

De olika tjänsterna är för närvarande inte kompatibla, men de som använder samma DRM-systemet (till exempel de olika Windows Media DRM-format butiker, inklusive Napster, Kazaa och Yahoo Music) ger alla låtar som kan spelas sida vid sida genom samma spelare programmet. Nästan alla butiker kräver klientprogramvara av något slag som ska hämtas, och några behöver också plug-ins. Flera högskolor och universitet, som Rensselaer Polytechnic Institute, har träffat avtal med diverse leverantörer Internet musik för att ge tillgång till (typiskt DRM-begränsad) till musik filer för sina elever, till mindre än universell popularitet, ibland gör utbetalningar från avgift studentaktivitet medel. Ett av problemen är att musiken blir ospelbar efter att ha lämnat skolan utan eleven fortsätter att betala för sig. En annan är att få av dessa leverantörer är kompatibla med de vanligaste bärbara musikspelare, Apple iPod. Den Gowers-rapporten om immateriella rättigheter (till HMG i Storbritannien, 141 sidor, 40 + specifika rekommendationer) har tagit del av de oförenligheter, och föreslår (rekommendation 812) att det finns tydliga rättvisa behandlar undantag från upphovsrätten så att bibliotek för att kopiera och format- Växla mellan DRM system, och ytterligare tillåter slutanvändare att göra detsamma privat. Om förslaget antas kan en del av bitterhet minska.

Även DRM är vanligt för Internet musik, en del musik på nätet butiker som eMusic, Dogmazic, Amazon, och Beatport, använd inte DRM, trots att uppmuntra användare att undvika att dela musik. En annan online-återförsäljare, Xiie.net, som säljer endast osignade artister, uppmuntrar människor att dela musik de köper från platsen, för att öka exponeringen för konstnärerna själva. Stora märken har börjat släppa mer musik på nätet utan DRM. Eric Bangeman föreslår i Ars Technica att detta beror på att skivbolagen är "långsamt börjar inse att de inte kan ha DRMed musik och fullständig kontroll över musikmarknaden på nätet samtidigt ... Ett sätt att bryta den onda cirkeln är att sälja musik som spelas upp på alla digitala musikspelare. eMusic gör precis det, och deras förvånansvärt omfattande katalog av icke-DRMed musik har välvt den i tvåan musikbutik online position bakom iTunes Store. " Apples Steve Jobs har uppmanat musikindustrin att eliminera DRM i ett öppet brev med rubriken Tankar på musik. Apples iTunes Store kommer att börja sälja DRM-fri 256 kbit / s (upp från 128 kbit / s) AAC kodade musik från EMI för ett högre pris (detta har sedan återgått till standard priset). I mars 2007 meddelade Musicload.de, en av Europas största online-musiktjänster detaljister, deras position starkt emot DRM. I ett öppet brev, Musicload uppgav att tre av fyra samtal till deras kundtjänst telefon är ett resultat av konsumenternas frustration med DRM.

Dataspelar

Datorspel använder ibland DRM-teknik för att begränsa antalet system spelet kan installeras på genom att kräva autentisering med en online- server. De flesta spel med denna begränsning kan tre eller fem installationer, även om vissa kan en anläggning för att vara "återvinnas" när spelet avinstalleras. Detta begränsar inte bara användare som har mer än tre eller fem datorer i sina hem (se som rättigheter mjukvaruutvecklare låta dem begränsa antalet installationer), men kan också visa sig vara ett problem om användaren har oväntat utföra vissa uppgifter som att uppgradera operativsystem eller formatera datorns hårddisk, uppgifter som, beroende på hur DRM implementeras, räkna en lek senare installera som en ny anläggning, vilket gör spelet potentiellt obrukbar efter en viss tid, även om den bara används på en enda dator.

En av de tidigaste framstående användning av online-baserade DRM-tekniken i ett AAA titel var resultatet av Valve: s beslut att binda Half-Life 2 till Steam-plattformen. Detta möttes med stor protest från spel gemenskapen och ett antal rättsliga problem har lämnats in, däribland konsumentgrupper. I vissa fall har detaljhandeln husen krävs för att fästa etiketter på framsidan av spelets fall tydligt anger att en Internet-anslutning krävdes för att aktivera spelet. [Behövd stämning]


I mitten-2008, markerade publiceringen av Mass Effect starten av en våg av titlar i första hand utnyttjar SecuROM och ånga för DRM och som kräver autentisering via en online-server. Användningen av DRM systemet i 2008 års Spore misslyckades och det fanns stora protester, vilket resulterar i ett stort antal användare som söker en piratkopierad version istället. Denna motreaktion mot SecuROM var en viktig faktor i Spore bli den mest piratkopierade spelet i 2008.

Många vanliga förlag fortsatte att förlita sig på online-baserade DRM hela den senare halvan av 2008 och början av 2009, inklusive Electronic Arts, Ubisoft och Atari. Ubisoft bröt med tendensen i slutet av 2008 använda online DRM med lanseringen av Prince of Persia som ett experiment för att "se hur sanningsenliga folk verkligen är" om den fordran att DRM var anstiftan människor att använda piratkopior. Även Ubisoft har inte kommenterat resultaten av "experiment", innehöll de flesta av sina senare titlar under 2009 ingen online-baserade DRM sedan lanseringen av Prince of Persia - typiska exempel är Anno 1404 och James Camerons Avatar: The Game att använda av online versionen av Tages kopieringsskyddet. En tjänsteman patch har sedan släppts strippning Anno 1404 av DRM. Electronic Arts följde efter i juni 2009 med The Sims 3, med efterföljande EA och EA Sports titlar också är saknar online DRM.

några av de mest framstående fall utnyttjar nätet DRM-tekniken SecuROM inkluderar Spore, BioShock, Mass Effect och Gears of War.

E-böcker



Elektroniska böcker läst på en dator eller en e-bok läsaren normalt använder DRM-restriktioner för att begränsa kopiering, utskrift och delning av e-böcker. E-böcker är vanligtvis begränsad till ett visst antal läsutrustning och vissa e-förlag förhindra kopiering eller utskrift. Vissa bedömare tror att DRM är något som gör E-bok publicering komplex.

Två av de vanligaste programvaror för att visa e-böcker är Adobe Reader och Microsoft Reader. Varje program använder en något annorlunda syn på DRM. Den första versionen av Adobe Acrobat e-book läsare att få krypteringsteknik var version 5,05. I den senare versionen 6,0, var tekniken i PDF-läsare och e-bok läsare kombineras så att den kan läsa både DRM-bundet och fritt filer. När du öppnat filen kan användaren att se rättigheter uttalande som beskriver åtgärder som är tillgängliga för det specifika dokumentet. Till exempel, för ett fritt överföras PDF, utskrift, kopiering till klippbordet, och andra grundläggande funktioner är tillgängliga för användaren. Men när du visar en högre begränsad e-bok, är användaren inte kan skriva ut boken, kopiera eller klistra in markeringar. Nivån av begränsning anges av utgivaren eller distribution myndighet.

Microsoft Reader, som uteslutande läser e-böcker i en. Upplyst format, innehåller sin egen DRM-programvara. I Microsoft Reader finns det tre olika nivåer av åtkomstkontroll beroende på e-boken: förseglade e-böcker, inskrivna e-böcker och ägare exklusiva e-böcker. Slutna e-böcker har minst antal restriktioner och endast hindrar dokumentet från att ändras. Därför kan läsaren inte ändra innehållet i boken för att ändra slut, till exempel. Inskrivna e-böcker är nästa nivå av begränsning. När du har köpt och ladda ner e-boken, sätter Microsoft Reader ett digitalt ID-tagg för att identifiera ägaren av e-bok. Därför motverkar denna fördelning av e-boken eftersom den är inskriven med ägaren namn, vilket gör det möjligt att spåra den tillbaka till den ursprungliga kopian som delades ut. Andra e-bok mjukvara använder liknande DRM system. Till exempel Palm Digital Media, som nu kallas läsplatta, förbinder kreditkortsinformation att köparen till den e-bok kopia för att motverka distributionen av böckerna.


strängaste form av säkerhet som Microsoft Reader erbjuder kallas ägare exklusiva e-böcker, som använder traditionella DRM-teknik. För att köpa e-boken konsumenten måste först öppna Microsoft Reader, som säkerställer att när boken hämtas det blir kopplad till datorn Microsoft Passport-konto. Således e-bok kan bara öppnas med datorn som den hämtades, förebygga kopiering och distribution av texten.

Amazon. com har distans raderade köpt kopior av George Orwells 1984 och Animal Farm från kundens Amazon Kindles. Commenters har mycket beskrivit dessa åtgärder som Orwellsk, och har nämnt Big Brother från Orwells 1984. Efter en ursäkt från Amazon vd Jeff Bezos har Free Software Foundation skrivit att detta bara är ännu ett exempel på den överdrivna kraften Amazon har att fjärrstyra censurera vad folk läser igenom sin mjukvara, och uppmanade Amazon för att frigöra sin e-bok läsare och släpp DRM.

DRM och dokument

Enterprise Digital Rights Management (E-DRM eller ERM) är tillämpningen av DRM-tekniken för kontroll av åtkomst till företagets dokument som Microsoft Word, PDF, och AutoCAD-filer, e-post och intranät webbsidor snarare än kontroll av Konsument Media . E-DRM, nu oftare kallad IRM (Information Rights Management), i allmänhet avsedda att förhindra obehörig användning (t.ex. industriella eller industrispionage eller oavsiktlig utsläpp) av egna handlingar. IRM integreras oftast med Content Management System programvara.



DRM har använts av organisationer såsom British Library i sin säker elektronisk leverans tjänsten för att tillåta hela världen tillgång till ett stort antal sällsynta (och i många fall unika ) handlingar som, av juridiska skäl, var tidigare endast tillgängliga för behöriga personer som faktiskt besöker bibliotekets dokument Center vid Boston Spa i England. [behövd stämning]
< br /> vattenstämplar

digitala vattenstämplar är diskreta funktioner i media som läggs under produktion eller distribution. Digitala vattenstämplar innebär uppgifter som man anser är steganographically inbäddad i de ljud-eller videodata

vattenstämplar kan användas för olika syften som kan omfatta:. < / p>

för att registrera upphovsrättsinnehavaren

för inspelning distributören

för att registrera distributionskedjan

för att identifiera köparen av musik

vattenstämplar är inte slutföra DRM mekanismer i sin egen rätt, men används som en del av ett system för Digital Rights Management, som hjälper ger åklagarens bevisning av rent lagliga vägar för förvaltning av rättigheter, snarare än direkt teknisk begränsning. Vissa program som används för att redigera video och / eller ljud kan snedvrida, ta bort eller på annat sätt störa vattenstämplar. Signal / modulator-bärare kromatografi kan också skilja vattenstämplar från original audio eller upptäcka dem som buggar. Användning av andra mediespelare och andra avancerade program göra vattenmärkning värdelös. Dessutom kan jämförelse av två separat erhållna exemplar av ljud med hjälp av enkla, hem-odlade algoritmer visar ofta vattenstämplar. Nya metoder för detektion är för närvarande under utredning av både industri och icke-industri forskare.

Metadata

Ibland metadata ingår i inköpt musik som registrerar information såsom köparens namn, kontoinformation eller e-postadress. Denna information är inte inbäddad i den spelade ljud-eller videodata, som en vattenstämpel, men hålls åtskilda, men i filen eller strömmen.

Som ett exempel är metadata används i media köpta från Apples iTunes Store för DRM-fri, liksom DRM-begränsade versioner av deras musik eller video. Denna information ingår som MPEG-standarden metadata.

Table of DRM-teknik och tillhörande utrustning

Namn

Används i

Datum för Använd

Beskrivning

DRM som i dag Använd

Dator DRM

Windows Media DRM

Många Online Video Distribution Networks

1999 +

WMV DRM är utformad för att ge en säker leverans av ljud och / eller videoinnehåll över ett IP-nätverk till en PC eller annan uppspelningsenhet på ett sådant sätt att distributören kan styra hur innehållet används.

FairPlay
< / p>
iTunes Store, iPod

2003 +

Köpta musikfiler kodades som AAC, krypteras sedan med ytterligare format som gör filen bara kompatibel med iTunes och iPod. Den 6 januari 2009 meddelade Apple att iTunes Store skulle börja erbjuda alla låtar DRM-fri.

Helix & Harmony



Real Networks tjänster

2003 + < p>

En DRM-system från Real Networks avsedda att vara kompatibel med andra DRM system, särskilt FairPlay. I slutändan används endast av Real Networks.

Orion / EasyLicenser

Enterprise, Business, nätverk, ekonomi, telekom och konsumentprodukter

2003 +

Begränsning för applikationer skrivna i Java,. Net eller C / C + + på Windows, Linux, Solaris och Mac


Excel Software

Business, utbildning, myndigheter och privata tillämpningar

2006 +

Skydd för Mac och Windows applikationer, plugins, DLL-filer, multimedia och dokument med manuell och automatiserade aktivering, recensioner och eviga licenser, abonnemang programvara, flytande och dynamisk licenser, nätverk flytande licenser och användarvänlig licens release, återställa avbryta och automatiserad funktion leverans.


Adobe Skyddad Streaming

Flash Video / Audio Streaming


2006 +

media-streams krypteras "on the fly" av Flash Media Server (protokollet som används är RTMPE eller rtmps). Dessutom kunden spelaren kan verifieras via "SWF-verifiering", att se till att endast den officiella klienten kan användas.

PlayReady

Datorer, mobil och bärbar utrustning

2007 +

PlayReady är utformad för att kryptera WMA, WMV, AAC, AAC +, eAAC + och H.263 och H.264 codec-filer . PlayReady är faktiskt en ny version av Windows Media DRM för Silverlight. Silverlight 2-baserat online-innehåll kan begränsas med hjälp PlayReady och spelas upp via Silverlight plug-in. PlayReady främjas av Microsoft

Flyttbar enhet DRM

Janus WMA DRM

Alla PlaysForSure enheter

2004 +

Janus är kodnamnet för en bärbar version av Windows Media DRM avsedda bärbara enheter. < br />
OMA DRM

Genomförs i över 550 telefonmodeller. < p>

2004 +

ett DRM-system uppfanns av Open Mobile Alliance att kontrollera kopiering av ringsignaler mobiltelefon ringsignaler. Används även för att styra åtkomst till mediefiler, till exempel video.

Lagringsmedia DRM
< / p>
VHS Macrovision

Nästan alla VHS Video till slutet av 20-talet < p>

1984 +

Vid kopiering av en Macrovision-kodad tejp, en videoström som har passerat genom en apparat för inspelning blir mörkt och sedan normal igen med jämna mellanrum, förnedrande kvalitet. Bilden kan också bli instabilt när mörkast.

Content-kodning system (CSS)
< / p>
Vissa DVD-skivor

1996 +

CSS använder en svag 40-bitars strömchiffer att aktivt kryptera DVD-Video.

DVD Region Kod

Vissa DVD-skivor

1996 +

Många DVD-skivor innehåller en eller flera regionkoder, märkning som gäller [S] i världen där uppspelningen är tillåtet. Denna begränsning tillämpar konstgjorda marknadssegmentering.

ARccOS skydd
< br /> Vissa DVD-skivor

1997?

Lägger korrupt data sektorer till DVD, vilket förhindrar datorprogram genomföra datorer standarder från framgång läsa media. DVD-spelare kör på disken program som hoppar över (korrupta) ARccOS sektorer.

OpenMG

ATRAC ljudenheter (t.ex. MiniDisc-spelare), Memory Stick baserade ljudspelare, AnyMusic distributionstjänst
< br /> 1999 +

En egen DRM-system uppfanns och främjas av Sony.

BD +

Blu-ray-skivor


2005 +

En virtuell maskin är inbäddad i enlighet med godkända Blu-ray-spelare som kör en säkerhetskontroll på uppspelningen miljö för att säkerställa att det inte har äventyrats. Det är också utför nödvändigt dekryptering av audio / video på skivor, så det innehåll som skall göras.

DRM Scheman inte längre används < / p>

Extended Copy Protection

Sony och BMG CD

2005

Även känd som " Sony Rootkit ". Även om det inte klassificeras som ett virus av många anti-virusprogram producenter, bar det många virus-liknande och Trojan-liknande egenskaper, vilket gör det olagligt på vissa ställen och farligt att smittade datorer i allt.
L�s mer om iPhone 5 release date och information om Apple iPhone 4S p� respektive News Blog site.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar