söndag 24 juni 2012

Regeringens nya regler rörande iPhone Apps


 Ägare av iPhone kommer att kunna juridiskt låsa sina enheter så att de kan köra program som inte har godkänts av Apple Inc., enligt regeringens nya regler meddelade måndag.

 Beslutet att tillåta det förfarande som vanligen kallas "jailbreaking" är en av en handfull nya undantag från 1998 federal lag som förbjuder människor från att kringgå tekniska åtgärder som företagen sätter på sina produkter för att förhindra obehörig användning av upphovsrättsskyddat material. Library of Congress, som övervakar Copyright Office, recensioner och godkänner undantag vart tredje år för att säkerställa att lagen inte hindrar vissa icke-intrång användning av upphovsrättsligt skyddade verk.

 För iPhone jailbreakers de nya reglerna att legitimera praktiken en praxis som har funnits i en juridisk gråzon genom att undanta det från ansvar. Apple hävdar att jailbreaking är en otillåten ändring av sin programvara.

 Mario Ciabarra, grundare av Rock telefonen, som kallar sig en "självständig iPhone Application Store", säger de regler som markerar det första steget mot att öppna iPhone app marknaden för konkurrens och att ta bort "handbojorna" som Apple ställer på utvecklare som vill nå användare av den populära enheten.

 Om användarna låsa sina telefoner, kan de bara hämta program från Apples iTunes Store. Programvara developersmust få sådana apps på förhand godkänts av Apple, vilket ibland kräver ändringar eller förkastar program för vad utvecklarna säger är vaga skäl.

 Ciabarra noterade att Google Inc. har valt en annan strategi med sin Android operativsystem, som växer fram som den största konkurrenten till iPhone. Google tillåter användare av Android-telefoner för att ladda ner program från länder utanför Android Market.

 Även om Apple har aldrig åtalats någon för jailbreaking, inte använda den för uppgraderingar för att inaktivera jailbroken telefoner, och de nya statliga reglerna inte kommer att sätta stopp för det. Det innebär ägarna till sådana telefoner inte skulle kunna dra nytta av programvara förbättringar, och de fortfarande riskerar tömning sin garanti.

 Apple talesman Natalie Kerris sade på måndagen att företaget är oroad över jailbreaking eftersom praxis kan göra en iPhone instabil och opålitlig.

 "Apple mål har alltid varit att se till att våra kunder har en stor erfarenhet med sin iPhone, och vi vet att jailbreaking allvarligt kan försämra upplevelsen", sade hon.

 Förutom jailbreaking meddelade andra undantag måndag skulle:

  att ägare av begagnade mobiltelefoner för att bryta åtkomstkontroller på sina telefoner för att koppla trådlösa bärare.

  tillåter människor att bryta tekniska säkerhet på videospel för att undersöka eller korrigera säkerhetsbrister.

  tillåter college professorer, studenter film, filmare dokumentärer och producenter av icke-kommersiella filmer för att bryta kopieringsskydd åtgärder på DVD så att de kan bädda klipp i undervisningssyfte, kritik eller kommentarer.

  tillåter dator ägare att gå förbi behovet av externa säkerhetsanordningar kallas donglar om dongeln fungerar inte längre och kan inte bytas ut.

  att blinda att bryta lås om elektroniska böcker så att de kan använda dem med läs-högt programvara och liknande hjälpmedel.

 Även om jailbreaking exemptionis nya, alla de andra liknar den sista uppsättningen av undantag, som tillkännagavs i november 2006. De nya reglerna träder i kraft tisdag och väntas pågå några år.

 Undantagen är en stor seger för Electronic Frontier Foundation, som hade uppmanat Library of Congress att legalisera flera av dem, inklusive de två om mobiltelefoner.

 Jennifer Stisa Granick, EFF: s medborgerliga friheter regissör, ​​sade Reglerna baseras på en viktig princip: Konsumenterna bör ha rätt att använda och modifiera de enheter som de köper på det sätt de vill. "Om du köpte den, du äger den", sade hon.

 Joëlle Tessler

L�s mer om iPhone 5 release date och information om Apple iPhone 4S p� respektive News Blog site.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar