torsdag 18 augusti 2011

Skillnaden mellan iPhone Apps och iPad Apps


Den iPhone och iPad, som alla vet, är två mycket populära, bästsäljande prylar från Apple. Den iPhone är en smart telefon som kan användas för att ringa samtal, skicka SMS och e-postmeddelanden, läsa böcker på, spela musik och video, surfa på Internet, och många fler. Antalet ansökningar som kan laddas ner och användas på iPhone är bara begränsas av dess lagring capacityand handväskan av iPhone ägare. Vissa program (eller "apps" för kort) är gratis, medan andra kostar en viss summa, vanligtvis $ 1 eller $ 2 för de mest populära program. Å andra sidan är iPad en mycket större tablett enhet, som används främst för anslutning av nätet, läsa böcker och spela multimediafiler. I princip kan iPad göra alla de saker som iPhone kan, förutom att ringa och skicka textmeddelanden. (Det finns vissa IPAD apps som tillåter sändning av texter, men med vissa begränsningar.)

Kort sagt, iPhone och iPad är unge fär samma i termer av vad de kan göra. Deras skriande skillnaden är att iPhone är en telefon och iPad är det inte. Med andra ord kan iPhone beand är primarilyused att ringa samtal, medan IPAD är mer som en netbook eller bärbar dator.En annan skillnad som sticker ut är deras storlek. Den iPhone har en 480.320 pekskärm, medan IPAD har en mycket större en som mäter 1.024.768 pixlar. Man tittar på de två enheterna kan ungefär sex iPhone-enheter placeras på ytan av en iPad.

Storleken skillnaden är en viktig faktor för att jämföra iPad och iPhone apps. Praktiskt taget alla iPhone apps (utom de för samtal) kan laddas ner på IPAD. Det program kommer att arbeta i stort sett samma förutom att de kommer att visas större för att passa den större iPad pekskärm. Men inte alla program avsedda för IPAD kommer att arbeta med de mindre iPhone. Apps som är inhemska på IPAD använda mer i detalj för att dra nytta av de större pekskärm utrymme. Om dessa program skulle kunna vara "krympt" på de mindre iPhone-skärmen, skulle de inte se ut som greatin själva verket kan de lika gärna vara oläslig. Detta är anledningen till infödda iPad-programmen inte kan laddas ner till en iPhone.Men bara för att göra en sak klar, kan det omvända ske: de flesta iPhone-applikationer kan laddas ner och användas på en iPad.

Exempel på infödda IPAD apps som inte kommer att fungera på iPhone är tidskrifter och tidningar apps. På iPad ser en tidning sprider bra och är mycket läsvärd. Men tänk på samma på en iPhone skärm. Bilderna och text i en tidskrift eller tidning artikeln kommer helt enkelt inte plats på mindre utrymme.

Kan man säga då att apps är bättre på iPad än på iPhone? Detta är nära sanningen, men det är inte riktigt där ännu. Även om det är sant att praktiskt taget alla iPhone-applikationer kan migrera till och fungera v äl på iPad är en estetisk förlust i processen. Apps som är inhemska på iPhone, när den visas i ett utvidgat sätt på IPAD, titta mindre skarp, mer pixelated. Man kan se taggiga kanter och suddiga delarna på grafiken i dessa program. Denna naturligt resultat av förstoring eller fördubbling grafik består ursprungligen för en mindre skärm.Denna effekt är känd som "pixel fördubbling."

För att korrigera pixel fördubbling är iPad användaren ges möjlighet att visa en infödd iPhone-app i sin ursprungliga, mindre storlek. Således på IPAD kommer app ockupera bara omkring hälften av skärmen. För vissa infödda iPhone apps finns det också en möjlighet att ladda ner en högre upplösning version. Med detta ser app bra på iPad som det gör på iPhone.

Även där finns program som har både iPad och versioner iPhone. Användaren har helt enkelt att ladda ner rätt version för att njuta av apps med alla sina grafik och funktioner intakta.


Läs mer om iPhone 5 release date och information om Apple iPhone 4S på respektive News Blog site.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar